El sanguinari dictador Bashar al-Assad acaba d'abandonar Síria. En una altra banda, alguns quilòmetres més enllà, una part important de la societat georgiana es manifesta als carrers de Tbilisi exigint una repetició electoral després que s'hagi comprovat que el partit en el Govern va cometre frau electoral. Tot això mentre l'Estat d'Israel continua bombardejant Gaza i mentre desenes de persones moren de fam al Sudan del Sud en la que ja es considera la pitjor tragèdia humanitària de l'última dècada.
Vivim en un món convuls. Internet i les xarxes socials han fet que estiguem més connectats que mai, però també més aïllats. L'empatia es cotitza a l'alça i vivim a l'era de les notícies falses, l'ascens de l'extrema dreta i la pèrdua de valors. Un temps en el qual la dignitat de les persones i els drets humans no valen res. Però, com entendre aquest món convuls i en canvi constant? Al llarg d'aquests mesos i a través de diferents lectures, la periodista Queralt Castillo intentarà donar les claus per comprendre què està passant i cap a on ens dirigim.
Les lectures planificades són:
- Febrer: 3/2: Miedo, de Patricia Simón.
- Març: 3/3: El deterioro de un mundo. Una travesía por Irán, de François-Henri Désérable.
- Abril: 7/4: novetat a desvetllar
- Maig: 5/5: El superviviente y el exiliado, de S. Hesse i E. Sanbar.
- Juny: 2/6: Vendrán a detenerme a media noche, de Tahir H. Izgil.
- Juliol: 7/7: Per què les dones salvaran el planeta. Vàries autores.
Lectura de febrer
Miedo és un assaig brillant i necessari que ens convida a veure més enllà dels nostres temors. Des de l'arrencada del segle XXI, el nivell d'incertesa que ens hem vist obligats a manejar a les societats occidentals ha augmentat sense parar. Entossudits a no defallir, seguim pedalant tan ràpid com vam poder, tantes hores al dia com el cos ens permetia, amb la perenne sensació que sempre podríem haver-nos esforçat una mica més. Però quan un virus va aturar el món sencer, vam sortir acomiadats a la velocitat de la llum cap a un paràmetre desconegut, tot sol amb les nostres pors. Por és un llibre sobre els temors que han articulat les nostres vides en els darrers anys i que la COVID-19 ha evidenciat i aguditzat, accelerant així el canvi d'era en què ja estàvem immersos: la crisi del neoliberalisme, el canvi climàtic, la creixent desigualtat, els èxodes de migrants i refugiats, la robotització del mercat laboral i l'augment de la desocupació crònica, l'encariment de l'habitatge, la crisi demogràfica, la polarització i la crispació socials atiades pels algorismes de les grans empreses tecnològiques, o la privatització dels serveis públics. La incapacitat de les democràcies representatives per donar resposta a aquests desafiaments ha acabat convertint-los en una sèrie de pors que els partits populistes i d'extrema dreta han instrumentalitzat per imposar la seva agenda i els discursos d'odi.
En aquest assaig meravellosament escrit, Patricia Simón recull, amb gran elegància, sensibilitat i empatia, un conjunt de veus que exemplifica els principals temors de la societat contemporània, i ofereix una anàlisi brillant i assenyada de les raons que ens porten d'un món regit per la manipulació de la incertesa a un altre governat per la manipulació de les pors.